Въпреки нестабилния световен пазар, магистратурите по бизнес администрация (МБА) продължават да носят възвръщаемост

Инвестирането във Вашата кариера сега може да се окаже правилното решение в дългосрочен план
Спонсорирано съдържание | 11 апр 2012 10:24,
Въпреки нестабилния световен пазар, магистратурите по бизнес администрация (МБА) продължават да носят възвръщаемост

По-добрата квалификация осигурява конкурентоспособност

Някои биха заявили, че завръщането в университета във времена, когато икономиката е в криза, не е нищо повече от бягство. Дори това да е вярно за някои, мотивацията на повечето кандидати за МБА не е съвсем „бягство от реалността”.

В днешно време завършилите МБА все още са много търсени. Бъдещи студенти по програмите за МБА се насочват към международните бизнес училища, продължавайки започналата през 2008 г. тенденция. Възвръщаемостта е доста осезаема.

„Скорошни участници в програми за МБА вече работят в повече от 300 фирми в над 60 страни,” заяви деканът на МБА в INSEAD, а 10 % от студентите в испанското бизнес училище IE (на 8-мо място в света според класацията на„Файненшъл таймс“) започват нова работа след завършването си.

Вярно е, че в началото на икономическата криза много компании спряха да наемат кадри, но прогнозите за 2012-2013 г. са съвсем различни. Засилва се набирането на кадри с МБА в Лондон,  а освен това според Съвета за кариерни услуги за МБА нивата на набиране се покачват и сред развитите страни в света.

Три четвърти от бизнес училищата, които участват в проучването на Съвета за кариерни услуги, съобщават за увеличаване на търсенето. Така че нещата изглеждат добре за завършилите МБА, особено за търсещите работа на управленско или изпълнителско ниво.

Мрежата от контакти е истински паспорт за трудова заетост

Връзките, които създавате със състудентите си и мрежата, която създавате, са едни от най-важните и ценни неща, които една програма за МБА може да Ви даде.

Бизнес образованието запознава студентите и завършилите с един разнообразен свят на организации, бизнес ръководители и забележителни колеги в целия свят. Завършилите МБА често осъзнават, че връзките, установени по време на програмата, са безценен ресурс и на тях може да се разчита години след завършването на МБА.

Много от най-добрите бизнес училища разполагат с активни кариерни центрове, които помагат на студентите да изберат правилното развитие.

Кариерният център в INSEAD например се гордее с отличния си екип, който работи със студентите от МБА за формиране на целите им, за усъвършенстване на уменията им за намиране на работа и за да им помогне да определят стратегията си за търсене на работа.

Статистическите данни сочат, че 48% от студентите в INSEAD си намират работа преди своето завършване. Мрежата от контакти на даден колеж може да достигне десетки хиляди завършили (бизнес училището на Харвард има повече от 65 000 завършили, а бизнес училището Уортън има 81 000) и всички те представляват огромна мрежа от знания и възможности.

МБА програмите днес са действително глобални

Повечето програми за МБА днес се опитват да са устойчиви на рецесията и предлагат на студентите си отворена платформа. Много престижни бизнес училища например имат различни програми за обмен, чрез които студентите могат да придобият практически опит, като получават знания за азиатската или американската икономика от източника, а не в класна стая с преподавател.

Много от най-добрите училища разполагат с по няколко кампуса. Училището Уортън на Университета на Пенсилвания има кампус в Сан Франциско, а бизнес училището Колумбия обедини ресурсите си с училището Хас на Университета на Калифорния, за да създаде МБА програмата Бъркли-Колумбия.

Университет Дюк също се присъединява към глобалната тенденция и предлага на студентите си възможност да учат в различни части на света, включително Ню Делхи и Санкт Петербург.

По този начин чрез присъствието си в някои от най-важните икономически региони в света университетът Дюк предлага на студентите си общуване със студенти от различни страни, достъп до фирми, индустриални отрасли и партньори и така — до доста голяма мрежа от контакти.

МБА за изпълнителски кадри на HEC също предлага на студентите възможност на учат на пет различни места в света. С придобита степен МБА Вие не сте ограничени в географско отношение и можете да работите навсякъде по света, тъй като в МБА понастоящем се получава достатъчно обучение относно мотивацията да се прави бизнес, начина на правене на бизнес и оперативната среда, в която се прави бизнес в целия свят.

Така че дори кризата в Европа и САЩ да продължи, завършилите МБА могат винаги да се отправят към Азия или Бразилия и да търсят работа там, където икономиката е спокойна.


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации