Как да напишем добро есе за MBA програма?

16.10.2012
по статията работи: Петя Бързилска
На какво да обърнем внимание, когато искаме препоръка за магистърска програма по бизнес администрация?
Как да напишем добро есе за MBA програма?

Есето

Най-важното нещо, което трябва да се спомене при писане на есе при кандидатстване за MBA програма (Master of Business Administration, магистър по бизнес администрация), е, че то трябва да е лично. Това отбелязаха представителите на университети, участващи в изложението QS World MBA Tour, което се проведе миналата седмица в София. Есето, което трябва да ви представи пред висшето учебно заведение, може да се нарича още мотивационно писмо (motivation letter) или лично изявление (personal statement).

Хубаво е да си представите живота си след 5 години – какво искате да правите и къде искате да бъдете, смятат експертите. На база на това може да опишете желанията, възможностите и идеите за себе си, които ви идват на ум. Така ще създадете профила за себе си, който трябва да бъде възпроизведен в есето. Трябва да се подчертае факта, че точно Вие сте подходящ за програмата, която сте избрали, съветват експертите.

Принципно магистърските програми по бизнес администрация са насочени към млади професионалисти. Повечето университет изискват опит от над 3 години за участие в тях, а за EMBA (Executive Master of Business Administration) програмите кандидатът трябва да има професионален опит над седем години, тъй като те специално са насочени към мениджъри от по-високо ниво.

Другата точка, на която задължително трябва да се обърне внимание, е честността. Препоръчително е кандидатите честно да представят себе си като човек, защото за университета е много важно да види "личността" на желаещия да се обучава при тях. Голяма част от MBA програмите са разпределени в малки групи, които позволяват лесен и личен достъп между преподавателите и обучаващите се. Кандидатите със сигурност трябва да избягват да пишат това, което си мислят, че университетската комисия иска да прочете.

Може есето граматически да не е толкова правилно, но е важно да сте себе си, смятат специалистите. Същевременно обаче неясните изречения и техническият жаргон не са препоръчителни.

Есето е личната връзка между университета и кандидатстващия. Хубаво е да изразите това, което ви е привлякло в програмата и какво искате да научите. Желателно е да опише как се виждате след завършване на курса и защо университетът трябва да избере точно вас. Тъй като повечето висши учебни заведения наблягат на разнообразието между националности е препоръчително да опишете какъв интернационален опит имате, ако притежавате такъв. Също така кажете и какво Вие може да дадете на тази интернационална среда, към която смятате да се присъедините.

Хубаво е да се дадат няколко примера за нещата, които сте постигнали, като отново да се наблегне на личността ви. Не се приемат добре скучните, излезли като от образец есета, които нищо не казват за кандидатстващия и връзката му с хората около него, казват от компанията за обучение и специализация в чужбина Quacquarelli Symonds (QS).

Разликата при есето за MBA е в това, че е по-добре да се фокусирате върху професионалния, а не върху академичния си опит, съветват експертите. Доста кандидатстващи правят грешката да разказват на дълго и широко за университетските си години, като представят съвсем накратко професионалната си кариера. Според специалистите от QS е хубаво да разкажете са длъжността, която сте заемали, независимо дали е от работа на непълно работно време или стаж.

Отделете достатъчно време, за да напишете хубаво, лично и изчерпателно есе. Въпреки натоварения си график, не е препоръчително да претупвате ли оставяте за последния момент писането. Това е така, защото просто есето няма да стане най-доброто възможно, няма да се представите в най-добрата си светлина и има вероятност да си личи, че сте го претупали, което не прави добро впечатление.

А препоръката за MBA?

Препоръчителното писмо за кандидатстване за магистърска програма по бизнес администрация е толкова важна, колкото за всяка друга магистърска програма. Тъй като обаче MBA програмите са по-професионално ориентиране, по-голямата тежест има препоръката от вашия висшестоящ на работно място. Академичната препоръка, особено ако имате намерение да учите EMBA, не може да се смята за толкова релевантна при представяне на вас самия като човек и професионалист, смятат експертите.

Важен е въпросът кого да изберете, за да ви представи най-добре пред университета. Много хора се спират на главните мениджъри и шефовете във фирмата заради добре звучащите постове, които заемат. Според представителите на университетите обаче от голямо значение е, препоръката да е от човек, който ви познава добре и е работил с вас. Може да е прекият ви ръководител с не толкова по-висока позиция от вашата, но той ще може адекватно да ви представи пред университетската комисия.

Също така при избора на висшестоящ за препоръка е хубаво да се спрете на този, който наистина се интересува от вас и би отделил време реално да напише писмото. Най-добрият начин да разбере, че се интересува от вас е, че смята за напълно нормално сам да напише препоръката.

Проблем може да се окаже английския език, тъй като е напълно нормално не всички да знаят английски, като вашият шеф може да е един от тези хора. В този случай може спокойно препоръчително писмо да бъде написано на родния ви език или на този на вашия шеф. Все пак, за какво са преводаческите агенции? Няма нужда да споменаваме, че написаното от вас писмо, на което някой просто се подписва, не е добър вариант.

Ако сте завършили скоро висшето си образование, например една-две години преди кандидатстването за MBA, академичната препоръка също може да свърши работа. Тя обаче се смята за втори вариант и ако трябва да изпратите две подобни писма, една от препоръките задължително трябва да е от висшестоящ на работното място.

В заключение

Есето и препоръчителното писмо са само част от пакета документи, които се изискват от университетите при кандидатстване за MBA програма. Те обаче са от голямо значение, защото точно те показват кой сте Вие и защо университетът трябва да ви избере.

Обикновено другите неща, които трябва да представите пред висшето учебно заведение, са документ за владеене на английския език и завършена бакалавърска степен. Също така почти навсякъде искат взимането на специализирания тест на английски език GMAT.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...