Как да напиша есе на английски - примери за есе на английски. Безупречно есе на английски език

Есета или есета английски език- една от основните задачи на изпитите. Пише се от година на година в рамките на Единния държавен изпит и ще го пишат нови поколения възпитаници. Според слуховете наближават големи промени в атестацията по чужди езици: през 2020 г. всички руски училища ще проведат пробен изпит по китайски. Но няма планове за отмяна на есето по английски, така че нека се съсредоточим върху написването му през 2018 г.

Англоговорящите страни имат свои аналози на USE: в Обединеното кралство това са изпити на ниво A, в САЩ - SAT и ACT. Тестовете не са лесни, но доста изпълними. Преди да напишете есе на английски, прочетете тази статия - опитахме се да я направим възможно най-полезна и практична. И ако трябваше да си вземете почивка в изучаването на английски - непременно.

Структура на есето на английски език

Лесно ли ви е да пишете есета? За съжаление, това едва ли ще помогне при писането на есе по английски. От друга страна, това не е лошо, защото не е нужно на всяка цена да проявявате творческа оригиналност – много по-важно е да знаете и спазвате правилата и критериите за писане на есе на английски език. И структурата, или по-просто казано, планът на есе на английски е известен:

    заглавка. Заглавие на есе. Пряко зависи от темата, дадена в билета. Заглавието на есето трябва да е кратко, но изразително и обемно. Практикувайте да използвате теми за есе на английски от предишни години.

    Въведение. Уводната част на есето, чиято задача е да опише накратко същността му. Накратко - това обикновено са 2 до 4 прости изречения.

    Главна част. Най-обемната и съдържателна част от есето. Именно тук се разкриват основните задачи на есето. Основната част оценява способността ви да развиете тема с помощта на логически аргументи. Приблизителният обем на тази част е 2-3 абзаца по 3-4 изречения всеки.

    Заключение. Финалът на есето, в който трябва да направите изводи въз основа на мотивите на основната част. Няколко изречения са достатъчни, за да обобщите и завършите красиво текста.

Планът за есе е писмено отражение на структурата на есето. Само до всеки елемент от 1 до 4 напишете подходящо заглавие за този раздел. И в писмото отделете структурните части с параграфи. Напишете заглавието в центъра на листа; интро започнете с нова линия; разделете основната част на 2-3 абзаца според смисъла; Посочете заключението в последния абзац на текста: Например:

(за яснота се използват цветни маркери, не е необходимо да се използват в изпитната работа).

Теми и видове есета на английски език с примери

Видовете есета на английски са всъщност техните стилове. Изпитната работа обикновено съдържа Подробно описаниезадачи: тема и стил на писане. Има три възможни стила и ние ще разгледаме всеки от тях подробно.

Мнения есета, или мнения есета.

Основната характеристика на този текст е разказ от първо лице, по време на който трябва да защитите своята категорична гледна точка по темата с аргументи. Основната задача е да демонстрирате собствените си мисли и способността да ги оправдавате.


За и против есета, или есета за и против.

Това е същият тип есе, което на руски наричахме „съчинение-разсъждение“. Неговата основна характеристика- наличието на аргументи, които разкриват темата от различни (за предпочитане противоположни) гледни точки. Планът е следният:


Предлагане на решения на проблемни есета или решаване на проблеми.

Най-простият и в същото време сложен вид есе на английски език. Неговата задача е да тества вашия речник. Темата на такова есе става някакъв глобален, добре известен проблем. Трябва да ви бъде казано как можете да го разрешите и/или как да се примирите с него. В план изглежда нещо подобно:


Дори ако изпитната задача не посочва директно стила на текста, веднага ще разберете как се пише есе, в зависимост от темата. Например, есе на тема за спорта може да съдържа аргументи за (здраве) и против (наранявания). Темата, свързана с екологията, ще бъде максимално разкрита в есето, решаващо проблема.

Речеви клишета за есе по английски език

Има определени фрази, дори фрази, които помагат да се напише есе на английски. Първото им предимство е, че имате определени „подкрепителни точки“, насоки за изграждане на предложения. И второ, те уведомяват проверяващите, че притежавате тези речеви структури и можете правилно да ги приложите в текста. Ето примери за основни словесни клишета за есета на английски:

    Това есе се занимава с...

    Тази задача ще изследва...

    Този доклад ще анализира...

    Първо (и) ... второ (и) ... трето (и)

    Да започнем с ... след това ... за да завършим (Да започнем ... след това ... накрая)

    Благодарение на/поради факта, че

    Вярва се, че...

    Не може да се твърди, че...

Опитайте се да не повтаряте едни и същи думи. Ще бъде чудесно, ако можете да обогатите синонимния ред. Дори ако изреченията са подобни по структура, използвайте синоними. Например, за контраст: но, обаче, от друга страна, все пак; за примери: например, това е; за добавки: подобно, освен това, освен това, в допълнение; за енуми: тогава, след това, в крайна сметка; в заключение: следователно, следователно, в резултат на това, по този начин.


И помнете - чистата и стегната реч винаги е за предпочитане пред пищната и сложна, в която вие самите се объркате. Първо помислете и структурирайте, за да разберете как точно се пише есе на английски. Тогава на хартия текстът ще се окаже сгъваем и без грешки. Успех на изпита!

Данни задачи на тема „Английски език. ИЗПОЛЗВАНЕ. Есе на английски език»взети от различни източници и предложени в допълнение към презентацията на учебника

Обемът на есето на английски език е 200-250 думи.

Времето за изпълнение на задачата е 40 минути.

Английски език. Есе. Теми за подготовка (задача C2)

Уважаеми посетители на сайта, този раздел ще бъде подобрен и финализиран. Благодарим ви, че сте с нас!

1.1. Есе на тема: Чл. графити

Някои хора смятат, че графитите са друга форма на изразяване на изкуството; други смятат, че графитите са вандализъм.

Какво е вашето мнение?

1.2. Есе на тема: Чл. Театър и Кино

Коментирайте следното твърдение.

Когато киното беше изобретено, някои хора прогнозираха, че театърът няма да просъществува много дълго, но той все още съществува, привлича голяма публика и няма вероятност да изчезне.

Какво е вашето мнение?

списък английски думина тема: чл. СКОРО!

2. Есе на тема: Езици

Коментирайте следното твърдение.

Някои хора смятат, че можете да овладеете езика само ако го изучавате в чужбина, в местната среда; други смятат, че можете да владеете чужд език, без изобщо да посещавате страната.

Какво можете да кажете за изучаването на езици в местна среда?

3. Есе на тема: Пътуване

Коментирайте следното твърдение.

Някои хора вярват, че когато пътувате на други места, преживявате нови неща и се учите от тях. Други хора твърдят, че повечето хора, които отиват на почивка в други страни, просто лежат на плажа и изобщо не се докосват до местната култура.

Смятате ли, че младите хора научават нещо, като пътуват на други места?

4. Есе на тема: Книги или компютри

Коментирайте следното твърдение.

Бъдещето на образованието – книги или компютри? Какво е вашето мнение? Ще изместят ли компютрите печатните книги в бъдеще?

5. Есе на тема: Изследване на космоса

Коментирайте следното твърдение.

Съобщава се, че всяка година милиарди долари се харчат за проекти за изследване на космоса. Някои хора вярват, че тези пари трябва да се използват за решаване на проблеми на Земята.

Какво е вашето мнение? Какви проблеми трябва да реши човечеството преди всичко?

Списък с английски думи по темата: Space Exploration. СКОРО!

6.1. Есе на тема: Градски и селски живот

Коментирайте следното твърдение.

Родителите ми казват начина, по който са живели миналотобеше много по-тихо. Смятам обаче, че на младите хора се дават много повече възможности за живот в днешно време.

Какво е вашето мнение? Кой начин на живот ще бъде по-удовлетворителен за бъдещите поколения?

6.2. Есе на тема: Градски и селски живот

Коментирайте следното твърдение.

Животът в големия град е привлекателен за много хора. Но други го смятат за досадно и уморително. Какво можете да кажете за живота в голям град?

Списък с английски думи по темата: City and Country Life. СКОРО!

7. Есе на тема: Телевизионни предавания

Коментирайте следното твърдение.

В много страни телевизионните реалити предавания за живота и поведението на обикновените хора станаха много популярни. Някои хора казват, че тези програми са лоши и че други видове програми са много по-добри.

8. Есе на тема: Съвременни технологии

Коментирайте следното твърдение.

Според редица проучвания младите хора не могат да си представят живота си без съвременни електронни технологии. Някои от тях могат да станат зависими от тях, което може да има отрицателен ефект върху ума им.

Споделяте ли тази гледна точка?

Списък с английски думи по темата: Modern Technologies. СКОРО!

9. Есе на тема: Спорт

Коментирайте следното твърдение.

В днешния забързан свят хората търсят повече начини да се поддържат във форма и здрави. Някои хора предпочитат да се подлагат на някои екзотични диети. Някои експерти обаче са против това.

Какво можете да направите за диета?

10. Есе на тема: Екстремни спортове

Коментирайте следното твърдение.

Някои хора смятат, че екстремните спортове помагат за изграждането на характер.

Какво е вашето мнение?

Списък с английски думи по темата: Екстремни спортове. СКОРО!

11. Есе на тема: Опазване на околната среда

Коментирайте следното твърдение.

Някои смятат, че колите трябва да бъдат забранени в центровете на големите градове. Какво е вашето мнение?

12. Есе на тема: Храна

Коментирайте следното твърдение.

Някои хора предпочитат да се хранят навън. Въпреки това, много хора все още обичат да готвят ястия у дома.

Какво мислите за храненето у дома?

Списък с английски думи

Това лято избухна скандал, свързан с Единния държавен изпит по английски език: 1,5 хиляди ученици от Свердловска област, Приморие и Бурятия написаха есе с нула точки. Много от тях са били победители в олимпиади по чужди езици и са учили в класовете на гимназията. Помолихме методолога на Skyeng и разработчика на GEF Дария Гребенюк да говори за формата на есето и да даде някои съвети как да се подготвим за него.

Защо регионите са недоволни?

Родителите на учениците настояват, че причината за слабите резултати е различното ниво на трудност на задачите за Москва и за други региони. Те са сигурни, че московчаните са получили по-лесни теми. По този повод те дори създадоха петиция до президента с искане да се преразгледат оценките на децата. Както каза авторът на петицията Наталия Риис пред „Комерсант“, „сега се оказва, че Москва пише есе за приятелството, а Урал пише за цифрова грамотност“.

В същото време FIPI (институция, която разработва задачи за USE) не иска да подкрепи петицията - те казват, че учениците са били лошо подготвени и са изпълнили задачите неправилно. Например, те произволно опростиха темата " ранен изборпрофесиите са ключът към успеха” до лаконичната „Моята бъдеща професия”. Според представителя на ФИПИ студентите правят това, за да "възпроизвеждат научената наизуст тема вместо собственото си мнение и собствените си разсъждения". Депутатът от Държавната дума от Свердловска област Алексей Балибердин помоли министъра на образованието на Руската федерация Олга Василиева да разбере какво е и кой е прав - FIPI или родителите.

Някои региони наистина се представиха слабо в есетата. В Новосибирска област почти 56% от явилите се на теста са получили нула точки, в Кемеровска област и в Бурятия - 35%. По-добре са се справили в Иркутск и Ростов - там процентът на написалите нула е под 10. В цялата страна 40% от учениците не са се справили със съчинението.

Как се пише есе на изпита по английски?

Есе - задача с повишено ниво на сложност (съответства на B2, праговото напреднало ниво на Intermediate). Това е дискусия по предложената тема, в която има пет структурни части:

- Въведение(въведение), където е посочен проблемът;
- позицията на ученика и два-три аргумента в нейна подкрепа;
- формулирането на алтернативна гледна точка и един или два аргумента в нейна полза;
- обяснение на ученика защо не е съгласен с тези аргументи;
- заключение(заключение), което обобщава основната позиция на ученика.

В идеалния случай есето е разделено на пет параграфа. Ученикът трябва правилно да използва средствата за логическа връзка - такива уводни думи и фрази като по мое мнение(по мое мнение), въпреки това(Въпреки това), в заключение(в заключение) и др. Обърнете внимание на пунктуацията: пишете всяко изречение с главна буква и го завършвайте с точка. Използвайте въпросителни и удивителни знаци само когато е подходящо.

И, разбира се, спазвайте всички граматически правила. За една или две незначителни грешки точките няма да бъдат намалени, но е по-добре да се стремите към идеала. Речникът, който ученикът избира, също трябва да отговаря на темата, стила на изложение и да е разнообразен – доколкото предполага ниво В2.

Студентът направи точно това. Защо се намаляват точките?

1. Съдържанието не отговаря напълно на темата

Най-важният критерий е решението на комуникативната задача. Ако съдържанието не съответства на темата на есето, тогава дори перфектната граматика, отличните лексикални конструкции и поддържаният обем няма да помогнат. Относително казано, ако видите магазин Produkty, влезте вътре и вижте резервни части на рафтовете, дори и да са красиви и скъпо опаковани, това е най-малкото странно.

Да кажем, че имате тема приятелство, а ти пишеш за едно пътуване до баба ти и как си прекарал чудесно с приятели. като думата " приятели”, но това няма нищо общо с темата. Тази година имаше ужасна тема в Свердловска област - “ Дигиталната грамотност е ключът към успеха във всяка професия” („Дигиталната грамотност е ключът към успеха във всяка професия”), но беше оповестен некоректно. Участниците в USE писаха какви джаджи и технологии използват сега тийнейджърите, но трябваше да изразят отношението си към използването на информационни технологии в света.

2. Есето е по-голямо или по-малко от указаното в заданието

Друга причина, поради която можете да провалите работата, е неспазването на критериите за брой думи. Не забравяйте, че оптималният брой думи за есе е от 200 до 250. Ако ученикът е написал твърде много, проверяващият отрязва излишъка от дъното и взема предвид само онези думи, които са включени в тома. Липсата на обем също води до загуба на точки.

Изпитваните не винаги броят думите правилно. Например, някои хора смятат: дума, написана с тире, се брои за две (всъщност не е така). Друг пример: фразата " то е”, експертите, разбира се, ще сметнат това за две думи, но ще го сметнат за грешка: ще решат, че не знаете как да използвате общоприетото съкращение това е. И това, между другото, вече е една дума, а не две. Ето какво се брои за една дума:

Помощни глаголи, предлози, членове, частици;
- кратки форми не мога, не, не е, Аз съми така нататък;
- числителни изразени с числа (25, 2018, 126 204);
- цифри с проценти (25%);
- сложни думи като напр добре изглеждащ, добре възпитан, англо говорящ, двадесет и пет;
- съкращения ( САЩ, телевизор).

3. Ученикът не обръща внимание на дизайна

Тази година един от моите ученици се изнерви и написа есе на гърба на формуляра. Личното писмо и есето са задачи с отворен тип отговори (проверяват се от живи хора), но при всички случаи формулярите, които ученикът изпраща, се обработват първо от компютъра. Ако не спазваме полетата, автоматична проверка ще открие нарушения. Не може да вкара Технически изискванияи пишете както Бог слага на душата.

И как тогава е по-добре да се подготвите за есе?

1. Започнете подготовката за изпита с него

Първото нещо, върху което трябва да работите, не е слушане, не граматика, а есе. Първо, ще ви помогне да видите всички проблемни области: какво не е наред с граматиката, лексиката, пунктуацията. Второ, това е най-трудното нещо на изпита – колкото по-рано започнеш, толкова по-вероятно е да се подготвиш по-добре.

2. Научете се да изразявате мислите си - и едва тогава усъвършенствайте структурата

Като начало не трябва да се приспособявате към рамката на изпита - по-добре е просто да се научите как да изразявате мислите си. Вземете всяка тема и пишете и след това проверете дали е разкрита. Харесвате ли написаното от вас, разбирате ли идеята на текста си. След това можете да вземете един отличен учебник на Радислав Милруд (който описва четири вида есе) и да се упражнявате да пишете есе според зададените параметри.

3. Изчислете времето

Когато тренирате, не забравяйте да поставите телефон с таймер до него. Наивно е да се вярва, че след като дойдете на изпита, ще успеете да срещнете времето за първи път. Мнозина пишат есе върху чернова, но нямат време да го прехвърлят в официалната форма. Това означава, че задачата е неуспешна, безсмислено е да се обжалва в този случай. Бих отделил 10-15 минути, за да прехвърля есето на чисто копие, и още пет, за да преброя думите.

4. Винаги имайте предвид алтернативните мнения

Често учениците в есе посочват само положителни аргументи или, обратно, само отрицателни. Но определено трябва да разгледаме проблема от две страни. За да стане по-ясно, ето един актуален пример: „Аз съм пенсионер и подкрепям увеличаването на възрастта за пенсиониране. Искам да работя, записах се в програмата на Собянин „Московско дълголетие“. Но моята съседка Нюра Петровна е на 67 години и се разпада, дори я мързи да слезе от третия етаж - като цяло тя е категорично против.

В крайна сметка непременно трябва да подчертаете какво защитавате - за Собянин или за Нюра Петровна. Както, разбира се, уважавам мнението на съседа си, но като цяло съм активен пенсионер, обичам страната си, готов съм да умра на работа. Всичко е прекрасно, ръжта цъфти, млеконадоите са увеличени.

Можете да започнете активно да се подготвяте за изпита по английски точно сега - за това Skyeng разработи. Занятията се провеждат на интерактивна онлайн платформа във всяко удобно време. И учителят ще ви помогне да намерите пропуски в езика и да се отървете от тях (но по такъв начин, че да не скучаете). Регистрирай се.

Темите на някои съчинения от изпита по английски език са с неясни и объркващи формулировки. Какво да направите в този случай? В такива есета е много важно формулировката на въпроса да бъде описана още в уводната част, за да бъде ясна, ясна и разбираема.

Пример

Въпрос „Някои хора смятат, че руският се учи по-лесно от английския. Съгласен ли си или не?" е замъглено и неразбираемо. какво говори той За изучаването на руски и английски език от руски ученици? За изучаването на английски от руснаци и руски от английски ученици? За изучаването на руски и английски като чужди езици? Какви две гледни точки трябва да се сравнят?

Запознайте се с примери за есета по тази тема и коментари към тях. .


Есе 1

Изучаването на чужди езици винаги е трудна работа. Някои чужди езици по-лесни ли са за учене от други? Има мнение, че Руският се учи по-лесно като чужд език от английския.Противоположното мнение също е популярно.

Подкрепям противоположната гледна точка. Основната причина е, че в книжарниците и онлайн има много повече материали за изучаване на английски език, отколкото на руски език. В резултат на това с това голямо разнообразие изучаването на английски е по-бързо, по-ефективно и по-интересно в сравнение с изучаването на руски. В допълнение, използването на Интернет като инструмент за изучаване на чужд език е по-ефективно за онези ученици, които се опитват да овладеят английски, но не и руски. Например хора от различни страни общуват онлайн на английски. Това дава възможност на изучаващите английски език да упражняват своя английски и да развиват своите английски умения. От друга страна, студентите, които изучават руски като чужд език, нямат тази възможност.

Някои руснаци обаче твърдят, че руският е по-лесен за научаване като чужд език, отколкото английският, защото няма толкова много диалекти, както английският. Не съм съгласен с това. Когато учениците научат най-разпространения английски, те ще разбират и другите диалекти.

В заключение, силно вярвам, че английският е по-лесен за научаване като чужд език от руския. Имаповече материали за изучаване на английски отколкото руски и повече възможности за практикуването му.

Есе 2

Изучаването на чужди езици винаги е трудна работа. Въпреки това, изучаването на роден език също не е лесно. Някои хора мислят така за руските ученици е по-лесно да учат руски в сравнение с английски. Други смятат, че английският като училищен предмет е по-лесен от руския.

Подкрепям първата гледна точка. Основната причина е, че руските деца живеят в рускоезична среда. Те говорят езика навсякъде: в училище и у дома, когато пътуват и си почиват. Освен това те четат книги на руски и гледат филми на руски. Освен това всички предмети в училище се преподават на руски език. В резултат на това те учат езика всяка минута или активно в часовете по руски в училище, или пасивно в ежедневието. Напротив, времето за изучаване на английски език е ограничено до два-три часа седмично.

От друга страна, много хора смятат, че английският като училищен предмет е по-лесен от руския, защото неговата граматика няма толкова много изключения, колкото руската граматика. Не съм съгласен с това. Когато учениците учат чужд език, освен граматическите правила, те трябва да овладеят всички аспекти на езика като словообразуване, произношение и разбиране на езика. Както споменах преди, това може да се направи най-добре в тази езикоговоряща среда.

В заключение, напълно съм съгласен с мнението, че за руските ученици е по-лесно да учат руски в сравнение с английски, защото живеят и учат в рускоезична среда.

Здравейте мои любими читатели.

Ако сте сигурни, че пишете страхотни есета - забравете за това!

Добре, това е малко грубо. Но в действителност се оказва вярно. Всички ние - рускоезичните хора - пишем съчинения на руски език перфектно, но когато става дума за есе по английски език за Единния държавен изпит, тогава започваме да имаме (меко казано) проблеми. Работата е там, че ние не следваме техните правила и структура, но трябва да ...

Затова днес ще научим как да напишем есе правилно, какви изисквания да спазваме, а също така ще ви дам готови есета, за да можете ясно да видите как трябва да изглеждат.

За висококачествена подготовка за изпита трябва да използвате симулаторикоито ви доближават максимално до изпитната ситуация. Можете да използвате този треньор тук . Тренирайте и вземете 100 точки!

Какво е есе и неговите видове

Да започнем с основния въпрос. Вероятно вече е очевидно, че есето е вид есе по конкретна тема. Но всичко не е толкова просто. Първото нещо, което трябва ясно да се разбере, е разликата между двата вида есета. Те включват есета изразяване на лично мнение, както и композиции от структурата "за и против". И ето разликата между тях, която трябва да знаете наизуст.

Изисквания за есе

Основното изискване за това задание през 2017 г. е количеството думи. Уви, ограничени сте до 180-275 думи. Освен това есето ви трябва да е граматически правилно, а лексиката, разбира се, трябва да съответства на нивото на езика. Използвайте думи от Елементарно нивокогато се опитвате да издържите изпита за , не съветвайте.

Също така много важен елемент при оценката на качеството на писмена работа е нейният стил. Да, обикновено не сме много внимателни към този аспект. При нас колкото „по-богат“ и „по-неформален“ език използвате, толкова по-добре. Но британците обичат ясна структура, така че не просто ви съветвам да правите нещо различно от официалния стил на писане, но дори го забранявам!

Планирайтеесе

Планове за различни видовеесетата също са различни.

План за съчинение за и против

За есе от типа „за против“ обикновено се използва следната структура:

  • Въведение.

Започнете с ясно изложение на съществуващия проблем, както и с изречение, което изразява двойнственост.

  • Аргументи за".

Решете аргументите за. Изразете ги ясно и най-важното не забравяйте, че те все пак са свързани с проблема.

  • Аргументи против".

Решете аргументите против. Можете дори да ги комбинирате с предишния параграф. Основното е вашите мисли да са ясно дефинирани и аргументирани.

  • Заключение.

В заключение, обобщете казаното ясно и ясно, но все пак повторете отново спорната тема, като изразите известна надежда за нейното решение.

Това, което обикновено препоръчвам на моите ученици, е да планират есето си, преди да го напишат. Най-лошата грешка е да пишете на случаен принцип. Тогава ви очакват много грешки, както и пълен раздор в мислите.

План за есе "лично мнение"

Ако трябва да изразите мнението си, тогава структурата на текста ще бъде напълно различна:

  • Въведение.

В този тип есе началото е идентично с предишното: просто трябва да идентифицирате вълнуващия въпрос.

  • Изразяване на вашето мнение.

Тук изразявате своята гледна точка и давате няколко аргумента защо смятате, че е правилна. Не хаби всичките си аргументи в тази част. Един или два все пак ще ви бъдат полезни в бъдеще. Тук можете да дадете 2-3 аргумента.

  • Изразяване на мнение, противоположно на вашето.

Всяка гледна точка има своите противоположни аргументи. Представете си ги тук. По-малко от две е нежелателно.

  • вашите контрааргументи.

И тук вече и използвайте онези няколко аргумента, които ви посъветвах да спестите. В този случай 1-2 ще бъдат достатъчни.

  • Заключение.

Думите- асистенти

Правилата за писане на есе са важна стъпка, но също толкова важно е да използвате уводни конструкции и изрази, които ще покажат вашето ниво на владеене на езика, както и да разреждате скучния формален текст с неутрални фрази. Нека да видим някои примери за превод:

Хората казват.../ Мисли се... - Казват...

Първо… / Второ… - Първо/Второ…

Да започнем с... - Като започнем от...

В допълнение към… - В допълнение към…

Освен… – Освен…

Въпреки... - Въпреки...

В резултат ... - В резултат ...

От една страна… от друга страна… - От една страна… / От друга страна…

Проблемът е/може да е/изглежда е...

Докато... - Докато...

Нещо повече... - Освен това...

Обобщавайки... - Обобщавайки...

В заключение ... - В заключение ...

Предложени теми

Разбира се, не мога да кажа със сигурност какви ще бъдат темите за есета тази година, но от опит мога да кажа, че темите винаги са общи. Причината за това е, че на банкова тема, например, малко хора ще могат да пишат. Но по общи теми всеки от нас може да напише всичко въз основа на собствения си опит. Ето защо, ето няколко предложени теми за есе за вас:

  • Храна - Храна.
  • Пътуване - Пътуване.
  • Мода - Мода.
  • Любов и приятелство - Любов и приятелство.
  • Пари - Пари.
  • Околна среда - Околна среда.
  • Семеен проблем - Проблеми в семейството.
  • Работа и кариера - Работа и кариера.
  • Занимания за свободното време - Занимания за свободното време.

Между другото, има чудесен наръчник, който ще помогне на всеки да се научи как да пише перфектно есе! Просто следвайте правилата и практикувайте. Тук авторът дава максимума, който студентът може да получи при подготовката си за писмената част от изпитите.

Примери

Разбира се, не можех да ви оставя без нищо и дори да не дам шаблон или пример как да се справите с тази задача. Прочетете и анализирайте.

Домакинските уреди подобриха ли качеството на живота ни?

В днешно време много хора имат голямо разнообразие от устройства у дома, за които се смята, че улесняват живота ни. Те обаче имат и някои недостатъци. (Не забравяйте да започнете с ясно изложение на проблема)

От една страна(не забравяйте да използвате уводни думи ) , те определено намалиха времето, което отделяме за домакинска работа. Почистването, например, стана много по-лесно благодарение на изобретяването на прахосмукачката. Още повече, че прането на дрехи вече не е голям проблем. Жените го правят много по-бързо, отколкото преди. Освен това процесът на готвене за голямо семейство стана много по-лесен. Вместо това можете да имате микровълнова фурна толкова дълга, колкото мултикукър, за да приготвите храна за един часнапрекарвайки цялата вечер в кухнята. (В този тип есе е важно да имате ясна структура: пишете само за предимствата наведнъж и след това преминете само към недостатъците. Или обратното. Но никога не смесвайте).

Въпреки това, въпреки че цялото това оборудване е създадено, за да спести нашето време, то също така насърчава хората да работят повече или да прекарват свободното си време пред телевизора или компютъра. И това не прави непременно хората щастливи. Стават по-мързеливи и в случай, че нещо се случи- вече няма да могат да оцелеят без всички тези уреди.

Обобщавайки, трябва да се каже, че въпреки че технологията направи живота по-лесен, тя не трябва да определякачеството на живота ни. (Не забравяйте да заключите накрая, но по този начин подчертайте своята гледна точка).

Структурата на едно есе, както казах, се различава в зависимост от вида. Затова ще ви дам пример с разнообразни клишета и втория тип.

По-добре ли е да отидете на почивка със семейството или с приятели?

Обикновено се смята, че да отидете на почивка с приятели е много по-добре, отколкото да прекарате свободното си време със семейството си. аз напълно не съм съгласен с това. (Подобно на предишния коментар - не забравяйте да коригирате проблема и да го споменете).

На първо място, това е много по-икономично, тъй като родителите обикновено плащат за децата си, така че не е нужно да харчите голяма част от парите си. Второ, може да изглежда, че да отидеш на почивка с родителите си може да е скучно, но реалността показва, че можеш да се забавляваш толкова много с близките си, колкото и с приятелите си. (Излагаме 2-3 аргумента в подкрепа на вашето мнение).

Съществува и мнение, че прекарването на време с приятел или без родители ви прави по-отговорни и уверени. Смята се, че човек се научава да живее сам. (Не забравяйте, че е необходимо да посочите и чуждо мнение, противоположно на вашето).

Не мога да се съглася с тази гледна точка, тъй като юношеството е процесът, който не може да се извърши по време на ваканцията. А споделянето на време със семейството ви, от друга страна, укрепва връзката ви и ви насърчава да развиете основни човешки ценности. (Сравнете новите аргументи с контрааргументите, които сте получили).

Така че, независимо дали има въпрос с кого да прекарате почивката си, уверете се, че тя ще бъде прекарана с тези, които ви обичат най-много-твоето семейство. (И в крайна сметка не забравяйте да направите правилното заключение, като изразите мнението си).

Често срещани грешки

Разбира се, никъде няма грешки. Но има грешки, характерни за почти 50% от студентите, явяващи се на изпита. Затова искам да подчертая тези, за които ще бъде жалко:

  • Забравете за структурата. Използвайте неофициални думи фразеологични глаголиили просто речник, който е неподходящ по стил и формат.
  • Пишете съкращения don't, haven't и т.н.
  • Не използвайте въвеждащи структури.
  • Пишете по-малко или повече от предписаното ограничение за думи.
  • Не разкривайте темата на есето и не се „отдалечавайте“ от него, надявайки се, че ще бъдете оценени, че сте написали поне нещо.
  • Глупави граматически грешки. По-добре е да проверите и коригирате 10 пъти.

Момчета, ако сериозно искате да структурирате знанията си и да подобрите уменията си за USE 2017 под ръководството на класен ръководител:

По-бързо запишете се за безплатен въвеждащ урок в онлайн училището EnglishDom. Там определете нивото сивладеене на език, учене слаби страни , Вдигни най-подходящучител за вас и можете да учите индивидуално чрез удобна онлайн платформа в най-доброто за вас време и на разумна цена.

Е, скъпи мои, сигурен съм, че вашето есе не е по-лошо, а може би дори по-добро. Надявам се, че след днешния урок ще ви стане много по-лесно да пишете и думата „композиция“ ще премине от категорията „о, какъв ужас“ в категорията „е, прекрасно“.))

И за да подобрите не само уменията си за писане, но и всичко останало, което ще ви е необходимо, когато се откажете от страховития си трибуквен вид, който плаши всички - абонирайте се за пощенския списък на моя блог. Там редовно споделям полезни материали, съвети и препоръки базирани на личен опит.

Дотогава се сбогувам с вас.

Ще се видим отново.

P.S.Ако се интересувате да научите за моя опит с полагането на приемните изпити и просто да прочетете мислите ми по тази тема, препратете към моята статия ""